konsolosluğa gitmeden vekaletname islemi

Vekaletname konsolosluğa gitmeden de yapılabiliyor.

1. Türkçe vekaletme metnine yeni çekilmiş bir fotoğraf yapıştırın. TC kimlik kartınızın fotokopisini de ekleyin.

2. Bunları bir notary public önünde imzalayın ve onaylatın. Her sayfaya ve fotoğrafın üzerine de noterin mührünü ve imzasını attırmayı unutmayın. Birçok işyerinde, üniversite, hastane, banka gibi yerlerde notary public bulabilirsiniz. Ücret almadan onay yaparlar. Aramak istemiyorum derseniz FedEx Kinkos’ta 10 dolara noter onayı yaptırabilirsiniz.

3. Noter onaylı vekaletnamenizi State Capitol’da Lieutenant Governor’s Offlce’e (randevu alıp) götürün. Orada 20 dolara belgenize Apostille yaptırın.

Apostille yapılmış belge aslında Apostille anlaşmasına taraf olan Türkiye’de (ve diğer ülkelerde) her yerde geçerlidir. Vekaletname Türkçe olsa da burada noter ve Apostille işlemlerinde sorun olmaz, onaylarlar. Fakat Türkiye’de bazı devlet dairelerinde bilgisiz memurlar kabul etmek istemeyebiliyorlar.

Ben Tapu için geçen yıl bu şekilde yaptırmıştım. Tapu Müdürü kabul etmek istemedi. “Konsolosluktan olması şart” dedi önce. Sonra kardeşim bana Konsolosluktan gelen, bu size yukarıda gösterdiğim yöntemi anlatam detaylı e-maili gösterince geri adım attı. O e-mailde konsolosluk “aslında Türkçe vekaletname apostillenince Türkiye’de geçerlidir ama bazı tapu dairelerinde kabul etmeyebiliyorlar. Belgenin yerel dilde yazılmış olmasını isteyebiliyorlar” yazmış olduğunu görünce Tapu müdürü ille de vekaletnameyi İngilizce’ye çevirip bir daha apostilletin diye tutturdu. Böyle olunca Türkiye’de tekrar yeminli tercümana gidip Türkçe’ye çevirttirmek gerekecekti. Ben de tekrar o işe girmek istemedim, nasıl olsa Türkiye’ye yazın gideceğim için.

Sonuç olarak, eğer vekaletname tapuda kullanılacaksa İngilizce metin, yoksa Türkçe metin ile yukarıdaki şekilde yapabilirsiniz. Konsoloslukla yazışıp, onlardan bu işlemi detaylı anlatan bir e-mail alıp, onu da Türkiye’deki vekilinize gönderirseniz “bulletproof” olur, itiraz edecek bahane bulamazlar. Türkiye’de genellikle işler böyle yürür. Memur çoğunlukla kanun mevzuat falan bilmez ama mutlaka kafasına göre uydurur. Siz de böyle bir kanıt ile ona işin aslını öğretirsiniz, işinizi yapmak zorunda kalır.